SAHİH-İ BUHARİ

Bablar - Konular - Numaralar

KİTABU’L-HİBE VE FADLİHA

<< 1136 >>

DEVAM: 15. EVLİ KADIN'IN KOCASINDAN BAŞKA BİRİNE BAĞIŞTA BULUNMASI

 

حدثنا حبان بن موسى: أخبرنا عبد الله: أخبرنا يونس، عن الزهري، عن عروة، عن عائشة رضي الله عنها قالت:

 كان رسول الله صلى الله عليه وسلم إذا أراد سفرا أقرع بين نسائه، فأيتهن خرج سهمها خرج بها معه، وكان يقسم لكل امرأة منهن يومها وليلتها، غير أن سودة بنت زمعة وهبت يومها وليلتها لعائشة زوج النبي صلى الله عليه وسلم، تبتغي بذلك رضا رسول الله صلى الله عليه وسلم.

 

[-2593-] Aişe r.anha'dan rivayet edilmiştir: Allah Resulü Sallallahu Aleyhi ve Sellem yolculuğa çıkacağı zaman eşleri arasında kura çekerdi. Kura kime çıkarsa onu beraberinde götürürdü. Her bir eşine bir gece ve gündüzünü paylaştırmıştı. Ancak Sevde binti Zem'a, Allah Resulü'nün rızasını umarak gününü ve gecesini Hz. Nebi'in eşi Aişe'ye bağışlamıştı.

 

Tekrar: 2637, 2661, 2688, 2879, 4035, 4141, 4690, 4749, 4750, 4757, 5212, 6662, 6679, 7369, 7500, 7545

 

AÇIKLAMA:     Kadın sefih değilse (yani reşit olup malını ne şekilde ve nereye harcadığının hesabını yapabiliyorsa) malını kocasından başka birine bağışlaması ve kölesini azad etmesi caizdir. Sefih ise caiz değildir. Allah Teala "Mallarınızı aklı ermezlere vermeyin" buyurmuştur. Alimlerin çoğunluğunun görüşü böyledir.

 

Tavus ise buna karşı çıkmış ve bunu kesinlikle caiz görmemiştir.

 

İmam Malik'ten "Reşit bile olsa kocasından izin almadan malının üçte birinden fazlasını birine bağışlaması caiz olmaz" şeklinde bir görüş nakledilmiştir.

 

Leys b. Sabit'ten değersiz şeyler dışında malını bağışlamasının kesinlikle caiz olmadığı görüşü nakledilmiştir.

 

Alimlerin çoğunluğunun Kitap ve Sünnetten delilleri çoktur.

 

Tavus, Amr b. Şuayb'ın babası ve dedesi vasıtasıyla merfu olarak rivayet ettiği "Kocasından izin almadan kadının kendi malını bağışlaması caiz olmaz" hadisini delil getirmiştir. Bu hadisi Ebu Davud ve Nesai rivayet etmişlerdir.

 

İbn Battal, "Bu konunun hadisleri daha sahihtir" demiştir.

 

İmam Malik bu hadisleri az miktardaki mal şeklinde yorumlamış ve bunu üçte bir ve aşağısı ile sınırlamıştır.

 

"Dayılarına verseydin mükafatın daha çok olurdu": İbn Battal, "Bu hadis, kişinin kölesini akrabasına bağışlamasının azat etmekten daha üstün olduğunu gösterir" demiştir.

 

Meymune hadisinin bu konuda zikredilme gerekçesi şudur: Meymune reşit bir kadındı ve Hz. Nebi'e danışmadan cariyesini azat etmişti. Hz. Nebi onun bu yaptığının yanlış olduğunu söylemedi, fakat ona daha güzel bir yol önerdi. Kadının kendi malı üzerinde bağış işlemi yapması caiz olmasaydı Hz. Nebi onun bu işlemini geçersiz kılardı. Doğrusunu Allah bilir.

 

Hz. Aişe'den rivayet edilen hadis İfk olayının anlatıldığı hadisin baş kısmıdır.

 

Tam metni Nur Suresi'nin tefsirinde zikredilecek ve ayrıntılı olarak açıklanacaktır.

 

"Her bir eşine bir gece ve gündüzünü paylaştırmıştı. Ancak Sevde binti Zem'a ... " hadisi başlıca bir hadis olarak Nikah Bölümü'nde zikredilecek ve ayrıntılı olarak açıklanacaktır.